Publicerad den 1 kommentar

Med en revolver på bordet

Författaren Savo Vidovic

Det du kommer få läsa nu är en artikel om ett fantastiskt livsöde. Jag har haft äran att få samtala med en alldeles fantastisk man som fängslande berättade om sitt liv för mig. Jag fick mig många skratt och ibland var tårarna nära att rinna över. Och ibland så gav han svar som gjorde mig full av skratt för det var som att intervjua mig själv då jag skulle ha gett samma svar. Det här är berättelsen om Savo Vidovic vars liv från början var en kamp om överlevnad. Han föddes i fattigdom i Jugoslavien och växte upp i ett hus med stampat jordgolv utan elektricitet och rinnande vatten. Det här är en berättelse som visar att det går att nå framgång och lycka även om man mött stora motgångar i livet. Savo har skrivit om sitt liv i boken Savos vandring och där får vi möta både fruktansvärda berättelser och underbara upplevelser. Det som finns genomgående i allt som Savo berättar är hans sätt att tänka positivt och konstruktivt som hela tiden hjälpt honom att ta sig framåt och uppåt.

Redan som 7-åring gick Savo upp vid 4-5 på morgonen för att sköta gården då båda föräldrarna var sängliggande av sjukdom. Efter det så gick han till skolan. När det inte fanns mat och Savo inte ätit på hela dagen så kunde han sticka ut i skogen och plocka sniglar för att de skulle ha något att äta. Fattigdom är väldigt jobbigt för Savo eftersom han upplevt det själv.

De dagar han lyckades få tag på bröd som inte var mögligt var fantastiska dagar. Så hans barndom var väldigt hård och utifrån det så säger Savo att din bakgrund, dina uppväxtförhållanden etc har ingen betydelse, du kan gå från att inte ha haft någonting till att ha allt.

När Savo var 18 flydde han från Jugoslavien för att slippa militärtjänstgöring. Efter en lång och mödosam vandring så kom han till Sverige där han startade sitt nya liv. Han mötte sin fru, Margareta, och startade företag. Det var Savo Vidovic som var den första att rikstäckande lansera jugoslaviska livsmedel till Sverige redan i slutet på 1970-talet. Savo är mest stolt över att ha introducerat Olivoljan till Sverige. Savos företag var även ett av de första med att importera thailändska konserver typ bambuskott, minimajs etc.

När man hör Savo berätta om sitt sätt att tänka så förstår man tydligt varför Savo nått den framgång han nått i livet. Savo berättar om de tre viktigaste orden för honom som är: ”Hur gör jag?”. Så fort han stått inför en utmaning så har han alltid frågat sig själv ”Hur gör jag?” och då har lösningen alltid kommit till honom på olika sätt. Savo har aldrig sagt ”Det går inte” utan har alltid frågat sig själv Hur gör jag? Han har alltid använt sig av den frågan i arbetslivet och inom alla andra områden. Det är så viktigt att hitta vägar som fungerar och som leder framåt. Många får panik och blockerar sig därmed för att kunna hitta en lösning.

 Att göra saker på det enklaste och mest effektivaste sättet är också väldigt viktigt för Savo. Det handlar om att leta efter möjligheter för de finns alltid.

Några av Savos viktigaste budskap är:

 • att man ska tänka självständigt
 • att inte ge upp för minsta lilla problem
 • att bygga upp en självkänsla
 • att tycka om att finnas till
 • skaffa sig ett sätt att leva som gör att man blir glad över att man lever
 • att titta efter det positiva i livet i stället för att titta på det negativa som ger ont i magen

Prioritering är en annan sak som Savo säger är otroligt viktigt. Det är viktigt att vi lär oss att prioritera så att vi gör de viktigaste sakerna först. När Savo hade som mest jobb så var det väldigt viktigt för honom att prioritera. Han hade alltid en attgöralista och där var allting graderat efter vilken prioritet det hade och på så sätt kunde han jobba effektivt och fick alltid de viktigaste sakerna gjorda. Vidare säger Savo att: ”Folk vet ofta inte vilka som är deras viktiga uppgifter under dagen utan de har bara en massa saker i huvudet som de måste göra men de prioriterar och sorterar inte så då blir det till slut för mycket. Och det är så många drabbas av utbrändhet.”

När Savo själv drabbades av depression så träffade han en läkare som var utbildad inom motivationspsykologi. Den här läkaren erbjöd senare Savo ett jobb där han skulle hjälpa läkaren med att motivera vissa patienter. Utifrån sin egen erfarenhet så har Savo väldigt lätt att förstå vikten av positivt tänkande och hur man kan förmedla det till andra. Han har hjälpt väldigt många människor att hitta tillbaka och känna livslust och livsglädje igen.

Det handlar om att programmera om hjärnan till tankar som gynnar dig. Det är faktiskt en form av hjärntvätt som gör att personen vänder sina tankar och blir mer positiv och tycker om att leva sitt liv. Savo berättar att det handlar mycket om att få folk att se framåt, att se sig omkring för att se allt det positiva som finns istället för att skåda inåt på negativa känslor och tankar. Det som händer när du släpper in ljuset i dig är att du blir så mycket gladare. Det händer så mycket positivt i kroppen när du är glad. Savo är så klockren när han säger följande: Varför ska jag leva ledsen när jag kan välja att leva glad? Det är mycket roligare att leva i glädje.

Du lär dig att rehabilitera din hjärna efter stora påfrestningar. Om du slutar tänka, om du slutar fantisera, om du slutar lyssna på andras inspiration, så slutar du snart leva. Om man däremot använder hjärnan mycket så blir det som en motion för hjärnan. Precis som du tränar kroppen när du motionerar.

En sak som Savo har prioriterat i livet är att vara träningsledare för ungdomar. Det gav honom så mycket glädje att motivera och inspirera ungdomarna. Jag kan inte låta bli att engagera mig. Han ställer upp och hjälper folk i sin omgivning för han tycker om att hjälpa och han tror det beror på att han gillar att vara i centrum.

Savo fortsätter: ”Jag har alltid tid att stanna och prata med folk när jag går ut med hunden, jag gillar att leva, jag försöker anstränga mig att göra livet bättre, många är rika men är inte lyckliga för det, att förstå att det är varje unik individ som påverkar sitt liv, det är du själv som bestämmer vad du vill göra, vill du göra en förändring så kan bara du göra den.”

Savo berättar att det stundtals var jobbigt att skriva boken eftersom han fick återuppleva sitt liv igen med alla tragedier som varit.

Här är ett citat från boken:

”Är det här din son?” det var ett kort som var taget på Nino när han var på dagis och satt på en gunga. Jag blev förvånad och lite chockad.

     ”Ja, det är min son.”

     Chocken blev ännu värre när den andra killen tog upp en revolver och la den på bordet.

     ”Vill du att han ska leva?”

De två männen hotade att döda Savos son om inte Savo gick med på att begå ett bankrån – de krävde att Savo skulle råna banken där Savos fru arbetade.

Männen tillhörde Ustasa och var kroatiska nationalister. Samma grupp som hade slagit hans mor och som hade mördat den jugoslaviska ambassadören i Sverige.”

Så avslutningsvis kan man lugnt säga att Savo har gått från olycklig till lycklig, från fattig till ekonomiskt oberoende tack vare smarta val när det gäller tänkandet.

Savos 5 bästa tips för att leva positivt.

 1. Tänk positivt på livet som du har framför dig och prioritera det som du vill skall bli bättre. Det har jag gjort i hela mitt liv.
 2.  Var alltid glad när du möter människor på din väg, reaktionen blir för det mesta ett litet leende tillbaka. Var inte rädd att lämna positiva kommentarer när tillfälle ges.
 3.  Innan du går och lägger dig leta i minnet efter lyckliga och roliga stunder som du har upplevt, memorera tills du har uppnått en känsla av välbefinnande för då kommer du att sova gott och förbereda din hjärna för morgondagens uppgifter.
 4.  Var aldrig tveksam till att hjälpa människor som är i behov av hjälp. Ibland är det väldigt lite som behövs för att hjälpa en medmänniska.
 5.  Om du är gift och ni har bråkat med varandra så gå inte och lägg dig innan ni har blivit vänner. Lär dig att förlåta och ta emot förlåtelse för vad är annars alternativet.

Boken heter Savos Vandring och släpps i november. Jag kommer hänga på låset för att köpa boken och det hoppas jag ni också gör. Men fram till dess att boken släpps så kan ni läsa på hans blogg, anlita honom som coach eller lyssna till en föreläsning med honom. Klicka HÄR för att komma till hans hemsida med blogg.

Share and Enjoy !

1 svar på “Med en revolver på bordet

 1. Det var mycket som jag inte hade en aning om.Jag kom ihåg när din Pappa kom o hälsade på på smyckegatan.Ja så är det med livet.Man får kämpa hela tiden.Hoppas det går bra med bokförsäljningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *